O.M.Ü. Rektörlük İdari Birimler Binası Atakum / SAMSUN

BasicEDU ‘Kadın Özel Koleksiyonu’ Tanıtımı Yapıldı

23.11.2022

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının yürüttüğü “BasicEDU- Temel Eğitim Yoluyla Dezavantajlı Kadınların Yetkinliklerinin Güçlendirilmesi için Model Geliştirme” isimli proje kapsamında ‘Kadın Özel Koleksiyonu’nun tanıtım ve açılışı yapıldı.

Merkez Kütüphane’de gerçekleştirilen açılış etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı ve projenin yasal temsilcisi Güngör Kural, Proje Koordinatörü Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Senem Gürkan, proje ortağı Canik Halk Eğitim Müdürü Zekeriya Özkan, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ethem Olukcuoğlu, projede görevli Şube Müdürü Ali Cengiz Ciğerci ve proje ekibinden Araştırma Görevlileri İrem Işık ve Fatma Canım, akademisyenler ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

“Kütüphanemizi nitelik ve nicelik açısından güçlendirecek”

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Kütüphanemizi nitelik ve nicelik açısından güçlendirecek ve toplumda sorun olarak gözüken birçok hususun akademik anlamda irdelenmesine imkân sağlayacak bir koleksiyonun açılışında bulunmayı son derece önemli buluyorum. Projeyi hayata geçiren çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ve kitaplığın hayırlı olmasını diliyorum. Proje bütçesinden ve farklı kaynaklardan temin edilerek Kütüphanemize, araştırmacı ve okuyuculara 318 adet kitap bağışlandı. Kampüsümüzde böylesine bir koleksiyonun varlığının, sürdürülebilirlik ve uzun ömürlülük açısından ulusal ve uluslararası arenada önem arz edeceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Toplumsal cinsiyet literatürüne katkıda bulunmayı hedefliyor”

Rektör Ünal, devamında “Kadın Özel Koleksiyonu, çeşitli nedenlerden ötürü topluma entegrasyonu sınırlı olan kadınların dezavantajlılıklarından yola çıkılarak, kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmalarına dikkat çekmek amacıyla oluşturuldu. Bugün birlikte açılışını ve tanıtımını yaptığımız kadın özel koleksiyonunda bulunan eserler, pek çok akademik disiplinin bir araya gelerek ülkemizde kuramsal açıdan kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet literatürüne katkıda bulunmayı hedefliyor.” diye konuştu.

“Kütüphanelere elimizdeki bütün imkânları kullanarak pozitif ayrımcılık yaptık”

Konuşmasında OMÜ’de kütüphanelere yönelik çalışmalardan bahseden Rektör Ünal, bu sürece ilişkin “Mevcut kütüphanenin hemen yanına inşa edilecek, 7/24 açık kalacak, ücretsiz çeşitli ikramların yer alacağı, aynı zamanda çalışma ve dinlenme alanı ile kafeteryanın bulunacağı mekânın proje ihalesi bitti. Bu proje zaten OMÜ Yönetimi olarak bizim stratejik hedeflerimiz arasındaydı. Önümüzdeki yıl içerisinde söz konusu projenin yapımına başlayacağız. Tüm üniversitede yaşam alanlarının içerisinde düşündüğümüz kütüphanelere elimizdeki bütün imkânları kullanarak pozitif ayrımcılık yaptık. Kütüphanelerin öne çıkması, kaynak açısından güçlenmesi, sağlıklı hizmet üretebilmesi ve yetkin isimlerle desteklenmesini sağladık. Bunun dışında öğrencilerimizin kısmi çalışmalarıyla hem Merkez Kütüphane’den faydalanmalarını hem de buraya hizmet üretmelerine destek olduk.” dedi.

Rektör Ünal, sözlerini şöyle tamamladı: “Arzu ettiğimiz husus; bölgenin araştırma merkezi olarak Samsun’un tanımlanması ve OMÜ’nün kütüphanesinin de akademik araştırma merkezi olarak anılmasıdır. Amacımız bu kütüphaneyi üniversiteye hazırlıktan ziyade, Üniversitede fiilen eğitim yapılan, araştırmanın olduğu, Samsun ve OMÜ adıyla araştırmaların yayınlandığı bir platforma dönüştürmektir.”

“Geniş akademik bir koleksiyonun başlangıcı niteliğinde”

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ethem Olukcuoğlu, söz konusu koleksiyonun önemine işaret ederek “Kütüphanemiz; eğitim, araştırma ve geliştirmeye destek verdiği gibi bu tip anlamlı projelerin bir parçası olmaktan da her zaman onur duymakta. Kütüphanemiz bünyesindeki ‘Kadın Özel Koleksiyonu’; ileride tüm Türkiye’de kullanılacak olan kadın araştırmaları ve çalışmalarıyla ilgili çok geniş akademik bir koleksiyonun başlangıcı niteliğine sahip. Bugün burada gördüğünüz yayınlar, yakın zamanda özel bir çalışma salonunda akademisyenlerimiz ile dışarıdan gelen ve hem bölgesel hem de ulusal düzeyde araştırma yapan kullanıcılarımızın hizmetine sunulacak.” sözlerine yer verdi.

“Büyük bir açılışı birlikte gerçekleştiriyoruz”

Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Senem Gürkan ise “Bugün çok önemli ve sürdürülebilir olarak kadın ve toplumsal cinsiyet çalışmaları doğrultusunda hem kurumumuz hem de dışarıdaki kurumlardan yararlanıcılar adına büyük bir açılışı birlikte gerçekleştirmek için buradayız. Bize yardımcı olan bütün arkadaşlara, öğrencilere ve proje ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Tanıtım etkinliği, Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, proje ekibi ve katılımcıların koleksiyonu ziyaret etmesi ve müzik dinletisiyle sona erdi.